Betaal ik vrijwilligers een vergoeding?
Vrijwilligers kunnen aanspraak maken op een vrijwilligersvergoeding. Dit is geen verplichting en gaat enkel en alleen in overleg met de hulpvrager. Belangrijk is om tijdens het sturen van een bericht of een kennismakingsgesprek de verwachtingen hierover uit te spreken.
Welke hulp wordt er geboden, hoe gaan we met elkaar om en hoe zit het met de (onkosten)vergoeding, reiskosten en verzekering? Indien gewenst kunnen jullie hier een contract voor opstellen en deze beiden ondertekenen.
De vergoedingen
Doorgaans zijn er twee soorten vergoedingen voor vrijwilligers, de onkostenvergoeding en de vrijwilligersvergoeding.
De onkostenvergoeding dekt de kosten die een vrijwilliger maakt om het vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren. Dit kunnen bijvoorbeeld reiskosten, entreegeld voor de dierentuin of de kosten voor een kopje koffie zijn.
De vrijwilligersvergoeding is een eenmalige of uurvergoeding die de vrijwilliger krijgt voor de geleverde diensten. De vastgestelde maximale hoogte van deze vergoeding is vastgesteld door de Belastingdienst. Actuele informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.
LET OP! Ontvangt de vrijwilliger een bijstandsuitkering dan kan een vrijwilligersvergoeding invloed hebben op de hoogte van deze uitkering.