Vrijwilliger bij Fransiscus

Maak kennis met Ed! Ed is één van de enthousiaste Franciscus vrijwilligers. Kom je wel eens in Franciscus Gasthuis? Dan heb je Ed vast een keer gezien. Sinds zijn pensionering vind je hem hier namelijk als gastheer in de centrale hal en zo nu en dan kom je hem ook tegen op de afdeling Dagbehandeling. In dit interview vertelt hij over zijn belevenissen als vrijwilliger. Lees je mee?

Lees het verhaal

Rotterdamse Impactmakers

Stap in de wereld van creativiteit en compassie met “Rotterdamse Impact Makers”, waar we de spot richten op de helden van onze havenstad. Deze serie, vol hart en ziel gepresenteerd door Quintis Ristie, belicht de prachtige initiatieven die Rotterdam verrijken. 

Lees het verhaal

Rijden op de wijkbus

Elk gebied in Rotterdam heeft een eigen wijkbus. 

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Zoë over stage

bij NLVOORELKAAR!

Lees het verhaal

Rob is 96 jaar en taalmaatje

In het hart van Kralingen ontmoeten we de heer Rob Berkovits. Rob is met zijn 96 jaar de oudste (taal)vrijwilliger op Zorgzaam010. Speciaal op de Dag van de Vrijwilliger (7 december 2023) overhandigt wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (wethouder van taal, schuldhulpverlening en armoedebestrijding) een mooie bos bloemen en een certificaat, als dank voor zijn inzet in de afgelopen jaren.

Lees het verhaal

Yaman & Martha zijn een DUO

'Meer weten? Bekijk het verhaal van Yaman & Martha en schrijf je in voor een vrijblijvende informatiesessie via www.duoforajob.nl/nl/word-mentor!'

Lees het verhaal

Gio en Mala zijn maatjes

Mala en Gio zijn twee vrijwilligers van de Vriendendienst Rotterdam en ontmoeten elkaar op een zonnig terras en gaan in gesprek over hun maatjeswerk. Gio is 56 jaar en woont in Ommoord op de 19 de etage vanwaar hij een prachtig uitzicht heeft over deze stad. Mala is 65 jaar, woont in het Oude Westen en heeft een volwassen zoon.

Lees het verhaal

Malou geeft steun

Bijna 8 jaar geleden begon ik als vrijwilliger bij Villa Pinedo. Dat is een stichting voor en door kinderen met gescheiden ouders. Als ervaringsdeskundige ben ik als Online Buddy gekoppeld aan één of meerdere kinderen. Ik vind het fijn om er voor hen te kunnen zijn. Verder spreek ik vanuit mijn eigen ervaringen als kind van gescheiden ouders met ouders die in scheiding liggen. Het is belangrijk om het perspectief van het kind duidelijk te maken.

Lees het verhaal

Jet brengt gezelligheid

Twee dagen per week ben ik vrijwilliger in de woonkamer van verpleeghuis de Sonneburgh. Het geeft me een heel fijn gevoel om wat voor ouderen te kunnen betekenen. Ik assisteer bij centrale activiteiten, doe gezellig spelletjes, zet koffie en thee klaar, haal mensen op uit hun kamers en help ze met hun boodschappen. Ik heb het enorm naar mijn zin!

Lees het verhaal

Marjolein over autisme

Als moeder van een zoon met autisme heb ik de nodige kennis en ervaring. Vorig jaar ben ik begonnen als vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ik ben coördinator van de regio Rijnmond, waar ik ook gespreksgroepen organiseer. Ik vind het belangrijk dat mensen ​met autisme en mensen die iemand in hun omgeving hebben met autisme elkaar vinden. Dat zorgt voor kracht en erkenning.

Lees het verhaal

Peter helpt verder

Als vrijwilliger bij de algemene dienstverlening van Slachtofferhulp ondersteun ik slachtoffers op emotioneel en praktisch gebied. Met professionaliteit, aandacht, rust en een luisterend oor help ik slachtoffers verder. Het is mooi als zij de regie over hun leven terugkrijgen en weer in eigen kracht staan. Je merkt dat dit vrijwilligerswerk er echt toe doet.

Lees het verhaal

André digitaliseert

Al bijna 10 jaar ben ik docent digitale vaardigheden bij Bibliotheek Rotterdam. Ik help mensen met het gebruik van hun laptop, computer of telefoon. Of het nu gaat om apps installeren, digitale formulieren invullen of videobellen, ik leer ze er alles over!

Lees het verhaal

Jeandra helpt rekenen

Sinds vorig jaar ben ik budgetmaatje bij Budgetmaatjes 010. Als budgetmaatje help ik mensen om hun financiën in kaart te brengen. Zo wordt de situatie weer overzichtelijk en kunnen ze vooruit. Ik help mensen bijvoorbeeld met hun schulden of administratie. Het doel is om hen weer zelfredzaam te maken. Dat geeft me ontzettend veel voldoening.

Lees het verhaal

Sandra doet boodschappen

Vanaf jongs af aan doe ik al aan vrijwilligerswerk. Momenteel ben ik vrijwilliger bij de boodschappenservice via de Unie van Vrijwilligers. Ik haal boodschappen op voor cliënten die niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen. Met veel persoonlijke aandacht ga ik voor hen langs de voedselbank. Het is een enorme bron van waardering.

Lees het verhaal

José bouwt aan toekomst

Sinds kort ben ik vrijwilliger bij stichting Dona Daria. Wij organiseren projecten voor verschillende groepen in de samenleving. Ik loop hier met iemand mee die projecten leidt op verschillende afdelingen en locaties. Zo kom ik erachter wat goed bij mij past.

Lees het verhaal

Charlotte kletst

Charlotte heeft een fijn leven. Ze heeft het goed: opleiding genoten, mooie carrière kansen, financiële middelen en een groot sociaal vangnet. Ze beseft zich goed dat dit niet voor iedereen vanzelf sprekend is. De omstandigheden waar je in geboren wordt, hebben een grote invloed op de kansen in het leven. Juist daarom is het voor Charlotte belangrijk om iets te doen voor Rotterdammers die het niet makkelijk hebben. Iets waar haar talenten van pas komen, maar ook wat past bij haar leven. Vooral naast haar werk bij het Havenbedrijf in Rotterdam.

Lees het verhaal

vrijwilligers verbinden

Dit jaar viert wmo radar haar 10-jarig bestaan met een groot feest voor vrijwilligers, bewoners en collega’s. In 2012 kreeg wmo radar haar eerste gunning, en die was direct in de roos: Rotterdam Centrum. Dat was tegelijkertijd één van de leukste gunningen die er is geweest. Alle ondernemingslust, innovatie en nieuwe vormen van organisatie bleken mogelijk. Wmo radar is ontworpen om nieuw, aansluitend sociaal werk uit te voeren met meer ruimte voor bewoners. En meer vertrouwen op de eigen kracht van bewoners, op basis van wederkerigheid. De organisatie groeide – met inmiddels vier deelgebieden – al snel en is niet meer weg te denken uit het Rotterdamse.

Lees het verhaal

Voorlezen met Nadia

Nadia (33) is geboren en getogen op Rotterdam Zuid. Ze woont in de Tarwewijk samen met haar man en twee kinderen. In haar eigen woorden: “het is echt mijn plek”. Ze heeft een drukke baan als lerares op een basisschool, ook dichtbij huis: in de Tarwewijk. Toch vindt ze het erg belangrijk om ook tijd te maken voor haar vrijwilligerswerk. Ben je benieuwd naar hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt en waarom ze het doet? Lees dan snel verder!

Lees het verhaal

de Kleine Wens

Ontmoet Anita: een energieke dame die al een paar decennia meedraait binnen het Sociaal Domein. Ze is naar eigen zeggen geen echte Rotterdammer – ze is geboren en getogen in een dorpje in Noord-Holland – maar woont inmiddels ruim 40 jaar in het mooie Rotterdam. Anita heeft een ruime ervaring met het opzetten van diverse vrijwilligerswerkklussen. Haar nieuwste project? “De Kleine Wens”.

Lees het verhaal

Anne leest voor

"Daar stond ik dan, al een half uur te zoeken tussen de kinderboeken in de bibliotheek. Wat zou ze leuk vinden? Wat leest een kind van 4 in godsnaam? Zou ze van dieren houden? Ik wist het écht niet en besloot uiteindelijk maar om mijn kansen te spreiden. Met een overvolle tas kwam ik uiteindelijk naar buiten gestormd. Ik was klaar om mijn eerste voorleessessie met Zehra te beginnen.

Lees het verhaal

gertjan voor rotterdam

Ontmoet Gertjan: een goedgemutste positief ingestelde man met een vlotte babbel. Hij is misschien zelfs een bekende Rotterdammer – hij heeft haast overal gewoond, van Rotterdam Noord tot Centrum-West aan de Heemraadsingel en van oud Crooswijk tot Rotterdam Zuid (waar hij nu met veel plezier woont). Hij kent Rotterdam op zijn duimpje. Gertjan heeft divers vrijwilligerswerk gedaan, maar heeft ook aan de ontvangende kant gestaan. Op dit moment is hij op zoek naar passend vrijwilligerswerk en wil hij graag zijn ervaringen met vrijwilligerswerk delen met een groter publiek. Ben je daar benieuwd naar? Lees dan snel verder en wie weet raak jij ook geïnspireerd!

Lees het verhaal

Vogelvriendin Saske

Saske is een vlotte 30-jarige jongedame die sinds april 2021 vrijwilligerswerk doet bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Ze doet dit met een behoorlijke dosis enthousiasme en haalt er veel voldoening uit. Doordat Saske al eerder een positieve ervaring heeft gehad met betrekking tot vrijwilligerswerk wist ze nu al dat dit iets is wat haar energie geeft. Ze had het niet eerder zo gezien, maar herkent zich in het beeld dat het doen van vrijwilligerswerk bij de vogelopvang bijna lijkt op mindfulness. Ben je benieuwd naar wat Saske zoal doet als voedermoeder? Lees dan verder!

Lees het verhaal

Budgetmaatje Wim

‘Ze zeggen weleens dat geld niet gelukkig maakt’, zegt meneer Castillo. ‘Misschien is dat zo, maar géén geld maakt zeker ongelukkig.’ Hij weet waar hij over praat, want meneer Castillo heeft problematische schulden waar hij zich zorgen om maakt. Het water stond hem zó aan de lippen, dat hij twee jaar geleden de hulp inschakelde van Budgetmaatjes 010. Hij werd gekoppeld aan Wim en die gaf hem precies de hulp die hij nodig had: ‘Wim bracht licht aan het einde van de tunnel.’

Lees het verhaal

Annelieke op de Heij

Annelieke is 25 jaar en doet sinds anderhalf jaar vrijwilligerswerk als dierenverzorger bij Kinderboerderij de Heij. Ze wordt door haar leidinggevende als een ‘succesverhaal’ bestempeld. Haar verhaal is heel motiverend en inspirerend: dankzij haar vrijwilligerswerk komt Annelieke helemaal tot haar recht. Ondanks dat ze wat twijfels had over het doen van vrijwilligerswerk, besloot ze om het een kans te geven. Ze is erg blij dat ze deze stap toch heeft genomen en vertelt met veel passie over wat er reilt en zeilt binnen de Heij.  

Lees het verhaal

Mantelzorger Carola

In 2020 kwam de wereld van Carola op z’n kop te staan. Ze was vlak hiervoor zelf ziek geworden maar wat ze nog niet wist, is dat ze samen met haar man Matti en hun drie dochters nog maar net in een achtbaan was gestapt. In oktober werd Matti namelijk ernstig ziek en werd Carola plotsklaps mantelzorger.

Lees het verhaal

Wordt ook GLOWUP'er

In september 2020 begon Maud met het traject van GLOWUP! in Rotterdam. Inmiddels bijna een jaar later en ze heeft een enorme groei doorgemaakt. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Nelly en viervoeter Penny

Nelly is een Rotterdamse in hart en nieren. Ze is ruim 30 jaar weduwe en woont in een flat in Rotterdam Oost, in de Esch. Ze heeft altijd dieren gehad. Na het overlijden van haar laatste hond durfde ze geen nieuwe meer te nemen. Ze miste wel heel erg die gezelligheid om haar heen. En ook de wandelingen. Alleen ga je toch niet zo snel een rondje lopen. Haar dochter hoorde over Stichting OOPOEH en die heeft haar ingeschreven. Na anderhalf jaar wachten was er eindelijk een hondje in de buurt. En dat was Penny.

Lees het verhaal

Het verhaal van Elevania

Elevania (26) is al sinds haar 19e voorlichter bij MEE Rotterdam Rijnmond. Hier vertelt zij aan verschillende groepen haar verhaal: hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben en hoe andere mensen hier volgens haar het beste mee om kunnen gaan. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Het verhaal van Jolanda

De Rotterdamse Jolanda is al 10 jaar lang ervaringsdeskundige bij MEE Rotterdam Rijnmond. Haar eerste reactie toen ze hiervoor gevraagd werd: ‘Ik dacht bij me eigen, dat is veels te eng’. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Senior & student match!

Esmeralda en Bas zijn sinds eind november een match. Het klikte meteen vanaf dag één. Ze zien elkaar elke woensdag van 14:00 tot 16:00. Dan gaan ze samen wandelen, fietsen of legt Esmeralda dingen uit op de tablet. 

Lees het verhaal

Van vrijwilliger tot baan

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Het doen van vrijwilligerswerk kan je hierbij helpen. Je houdt jezelf scherp, doet nieuwe ideeën op en je blijft in het 'werkritme'. Naast het feit dat je op deze manier iets voor de samenleving doet, komt dit werk ook op je cv te staan. Dat is een groot voordeel als je gaat solliciteren. Bovendien bouw je zo een netwerk op, waardoor jij de kans op jouw droombaan vergroot.

Lees het verhaal

Marria Pakt uit!

Je verjaardag, de belangrijkste dag van het jaar! Marria weet nog heel goed hoe het vroeger voelde om jarig te zijn. Ze was als kind vrij introvert en een beetje verlegen, maar niet op haar verjaardag. Dat was háár bijzondere dag, een dag waarop ze heel de dag kon stralen! Marria: ‘Je verjaardag is een superbelangrijke dag voor ieder kind, een dag die écht gevierd moet worden. Als je jarig bent sta je in het middelpunt van de belangstelling en mag je je heel de dag speciaal voelen.’ Ook toen ze zelf moeder werd hield ze die gedachte vast en pakte ze altijd flink uit op de verjaardag van haar zoon: ‘Verjaardagsliedjes zingen terwijl de jarige op een stoel staat. Hoort er allemaal bij!’

Lees het verhaal

Marcel en Sabina

Home-start is een hartstikke leuke organisatie waarbij vrijwilligers ouders ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Elke ouder heeft namelijk wel eens vragen over opvoeden of over dagelijkse dingen waar je tegenaan loopt. De vrijwilligers bij Home-start zijn er om een handje te helpen.

Lees het verhaal

John helpt ze op weg

Vijftien jaar lang was John werkzaam binnen de muren van de gevangenis. Zijn grootste pijnpunt; het aantal ex-gedetineerden dat terugkeert binnen de muren na vrij te zijn geweest. ‘1 van de 2 gevangen die naar buiten mogen, komt langs de andere deur weer terug’ benoemd John. De ex-gedetineerden komen zonder begeleiding, financiële middelen of een vooruitzicht op straat te staan. Wat ze wel meekrijgen bij het verlaten van de gevangenis is een hele grote stempel op hun hoofd. ‘Ik geloof dat iedereen die er zit het ook zeker verdiend om daar te zitten, maar dat ze het ook zeker verdienen om terug te komen in de maatschappij.’

Lees het verhaal

Yahya voor de club

Bij Abdel-Kwan Rotterdam stimuleren we kinderen om dagelijks te gaan sporten, zodat ze niet op straat rondhangen. Allebei mijn kinderen zijn trainer bij de vereniging: zo ben ik hier terecht gekomen. Mijn dochter is ook vertrouwenspersoon en mijn zoon begeleidt de topsporters in het team. We zijn al vier jaar achter elkaar de beste club in Nederland, dus er komen vaak mensen van buitenaf trainen of kijken, waaronder hoge ambtenaren en zelfs koning Willem-Alexander. 

Lees het verhaal

Stefan brengt vreugde

Ik ben huismeester en horecainkoper bij Studio de Bakkerij: de culturele huiskamer van Noord. Het is een hele brede taak. Ik zorg voor het algemene onderhoud van het theater en het beheer van de horeca en de voorraad. En daarnaast sta ik regelmatig achter de bar, knutsel ik rekwisieten in elkaar, host ik een voorstelling of verzorg ik de catering bij verhuringen of evenementen. Kortom: heel breed, heel leuk.

Lees het verhaal

Grote broer Sammie Sedano

In 2016 heb ik mijn eerste album uitgebracht met Sony music. Ik reisde naar Chicago, Berlijn, Parijs en heb heel veel mooie optredens mogen doen. Ook werd ik uitgenodigd voor bepaalde borrels, maar was altijd de enige uit mijn directe omgeving.. Contracten, sponsors, releases: ik heb dat allemaal zelf uit moeten zoeken met vallen en opstaan. Ik wil dat zijn wat ik voor mezelf miste: een grote broer voor makers in Rotterdam. 

Lees het verhaal

Renske doet goed

Sinds mei 2018 ben ik coördinerend begeleider bij de Rotterdamse Autisten Soos. Ik organiseer samen met de andere vrijwilligers bijvoorbeeld een prikkelarme bingo, informatieavond over het sterrenstelsel of nodig een gastspreker uit om te praten over autisme en vriendschap. In het begin deed ik zelf het regelwerk, maar nu leer ik dat aan andere vrijwilligers en focus ik me meer op de mensen. Hoe gaat het met ze? Kunnen we nog iets beter doen? 

Lees het verhaal

Patricia maakt vrienden

Vier jaar geleden hielp ik een oudere man bij de supermarkt met zijn boodschappen. Daar werd hij zo blij van, dat ik dacht: ik zou meer voor een ander moeten doen.

Lees het verhaal

Marianne helpt patiënten

Als gastvrouw bij het Daniel den Hoed familiehuis ontvang ik mensen die voor kanker behandeld worden en hun familie. Er is veel huishoudelijk werk, vooral nu we alles extra vaak ontsmetten, maar een gesprek gaat altijd voor. Het belangrijkste is dat mensen hun verhaal kwijt kunnen als ze dit willen. In het begin dacht ik: misschien kan ik dit niet. Mijn oud-collega’s zeiden vaak dat ik me dingen te veel aantrok, maar ik heb ermee om leren gaan. Het is juist heel veel fijn om er voor mensen te kunnen zijn!

Lees het verhaal

Lineke verwelkomt

In 2013 hoorde ik de plannen over Islemunda, Podium van IJsselmonde en ben ik gelijk op de directeur afgestapt. Dit leek me nu ontzettend leuk vrijwilligerswerk! Sinds het allereerste uur ben ik betrokken als gastvrouw, nog voor de officiële opening.  

Lees het verhaal

Shahid wil vooruit

Shahid woont pas één jaar in Nederland. Ze komt uit Syrië en vertrok één jaar terug voor de liefde naar hier. Onder andere haar studie, haar moedertaal en haar familie- en vriendenkring liet ze achter om hier opnieuw te beginnen. Ze is ontzettend leergierig, vriendelijk en klaar om vooruit te komen. Ze wil bouwen aan haar toekomst hier en daar kan ze jouw hulp bij gebruiken. Kan jij haar vooruit helpen door haar te verwelkomen als vrijwilliger binnen jouw organisatie?

Lees het verhaal

Sergiy maakt contact

Twee keer per week laat ik Luna uit voor een oudere dame met gezondheidsklachten. Zij mag niet teveel bewegen terwijl ik juist graag meer naar buiten wilde, maar zelf nog niet echt klaar was om aan een huisdier gebonden te zijn.  

Lees het verhaal

Selita vond haar plek

Om twee totaal verschillende redenen belandden Selita en Kim bij vrijwilligersorganisatie Stichting JIJ. Selita is op zoek naar een organisatie waar ze haar talenten kan inzetten na een heftige periode waarin zij thuis kwam te zitten. Kim ervaarde zelf hoe het is om te leven met een eetstoornis. Beide vonden zij hun plek bij Stichting JIJ en vertellen ze hun verhaal.

Lees het verhaal

Niek helpt overal

Soms komen we een vrijwilliger tegen die wel bij bijna elke organisatie in Rotterdam heeft geholpen! Niek is zo’n supervrijwilliger. Dus Niek, vertel: wat heb je allemaal gedaan? 

Lees het verhaal

Mary stimuleert taal

Tijdens mijn pensioen wilde ik niet alleen leuke uitstapjes doen en in de tuin werken, maar ook een zinvolle bijdrage aan de maatschappij leveren. Omdat ik onderwijsbegeleider ben geweest, past het coördineren en begeleiden van taalvrijwilligers bij het Taalpunt van gro-up Buurtwerk perfect bij mij. 

Lees het verhaal

Buddy Lidwien

Ik ben vrijwilliger bij buddyzorg van Stichting Humanitas. De bedoeling is dat je als buddy iemand helpt om weer zelf verder te kunnen, zonder deze persoon te willen veranderen. Je gaat in mee in zijn of haar leven. 

Lees het verhaal

Lesley maakt geschiedenis

Op een meditatieavond twee jaar geleden kwam ik Cor tegen van Intorno, die de oude zeesleepboot de Fighter renoveert en als podium verhuurt. We behouden samen een stukje maritieme historie, want de Fighter heeft als reddingsschip in 1987 bij de ramp bij Zeebrugge dertig mensen gered. 

Lees het verhaal

Karin luistert en lacht

Via Wilskracht Werkt ga ik langs bij mensen met verschillende hulpvragen. Gewoon om een kopje thee te drinken, een luisterend oor te bieden, voor een boodschapje of een ommetje. Hiervoor in mijn werk als bloedprikster was ik altijd te laat, omdat ik bleef luisteren als mensen begonnen te kletsen! 

Lees het verhaal

Jo-Anne zwemt samen

Vanaf dat ik een klein ukkie was, liep ik al bij GoSports rond in het zwembad. Mijn ouders waren allebei vrijwilliger en zelf ben ik direct toen ik 16 was begeleidster geworden. Elke donderdag en zondag begeleid ik mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking in het water. 

Lees het verhaal

Hanne ziet meer

Sinds 1,5 jaar begeleid ik via OPstap van Stichting Mara activiteiten voor jongeren die in een crisisopvang zitten. Normaal doen we bijvoorbeeld dansworkshops, bowlen, paintball of gaan we samen lunchen. Ik ga langs bij diverse locaties waar de jongeren wonen en probeer ze enthousiast te krijgen om ook mee te gaan. 

Lees het verhaal

Andrea doet het toch

Als coördinator van het Trefpunt help ik vrijwilligers een goede plek te vinden en zorg dat iedereen met een vraag wordt geholpen. Van een simpel reparatieverzoek tot het aanvragen van schuldhulpverlening. Wij doen het gewoon. 

Lees het verhaal

Tante Joke vertelt...

Joke, een grappige en optimistische weduwe van 71 jaar, stond ondanks dat ze op 32-jarige leeftijd ziek werd en moest stoppen met werken, altijd voor iedereen klaar. Ze was vroeger dag in dag uit druk in de weer met vrijwilligerswerk of met oppassen op een hoop kinderen uit de buurt. Nu ze dit niet meer kan en zelf hulp nodig heeft moet ze eerlijk toegeven dat ze zich erg eenzaam voelt. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Nieuwkomer Saïf

Vijf minuten later dan gepland komt Saïf  aan, hij was nog aan het koken voor een groep mensen. Saïf is gevlucht vanuit Jemen, omdat zijn leven steeds meer in gevaar kwam. Zijn activisme en verlangen om van Jemen een betere plek te maken zijn niet gestopt door naar een ander land te verhuizen. Het houdt hem óók hier bezig.

Lees het verhaal

Nieuwkomer Mirza

Mirza (36) jaar, komt uit voormalig Joegoslavië. Hij is hier als kind naartoe gekomen met enkel de kleding die hij aanhad. In mei 1992 brak de oorlog uit in het voormalig Joegoslavië. Bij vluchten heb je geen keus. Het enige wat je weet is dat je weggaat uit je geboorteland, in welk land je belandt is een verrassing.

Lees het verhaal

Nieuwkomer Abdullah

Abdullah (26 jaar) is vanuit Turkije alleen naar Nederland gekomen en woont nu meer dan twee jaar in Nederland. Zijn ouders wonen nog in Turkije, maar al hun kinderen zijn verspreid over de hele wereld. Van Amerika tot Tanzania tot Nederland. Met een knipoog benoemt Abdullah dat dit komt door “de goede regering” in Turkije. Om precies die reden heeft Abdullah ook asiel moeten aanvragen.

Lees het verhaal

Zeliha schildert

Zeliha, een lieve vrouw van 48 die op het moment heel erg positief in het leven staat, vertelt openhartig over de lastige weg die zij heeft bewandeld na haar psychose. Ze wil iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen omdat dat ook hetgeen is geweest wat haar ontzettend veel gebracht en geholpen heeft in de tijd dat ze het echt nodig had. Ze is hét voorbeeld van omdenken en lost haar eigen eenzaamheid op door er voor andere mensen te zijn. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Els overwint eenzaamheid

Els, een sterke vrouw van 47 jaar, had een heftige week achter de rug. De maatschappelijk werkster was op vakantie en ze zat midden in een verhuizing. Toch vond ze het zó belangrijk dat ze tijd heeft vrijgemaakt om haar verhaal met ons te delen. Ze vertelt over hoe zij het aangepakt heeft om zich niet meer eenzaam te voelen en raadt iedereen aan hetzelfde te doen. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Het verhaal van Pieter

Pieter, een ontzettend behulpzame 57-jarige man, kwam na 30 jaar helaas vorig jaar zonder werk te zitten en viel in een groot gat. Met zijn zeeën van tijd besloot hij iets nuttigs te doen en vond via een maatjesproject een ontzettend leuke match bij een 88-jarige meneer die ook op zoek was naar wat gezelschap. Dit is zijn verhaal:

Lees het verhaal

Sportmaatje Jeffrey

Ken je dat? Je wil gaan sporten maar: wat past bij je? Hoe begin je? En alleen gaan is zo saai… Snappen we! Beginnen is altijd moeilijk! Maar je bent niet alleen, sterker nog: er zijn heel veel mensen die net als jij het liefst samen naar de gym gaan. Hieronder lees je hoe je makkelijk jouw ideale sportmaatje vindt.

Lees het verhaal

Studentenhuis vs. dorp

Begin vorig jaar verhuisde ik van mijn studentenhuis met 11 man in het altijd gezellige Utrecht naar een piepklein dorpje in de buurt van Gouda. Het was een super grote beslissing voor mij en mijn vriend om te gaan kopen, maar we kochten een mooi huis wat vergeleken met de prijzen in de stad zo veel meerwaarde had.

Lees het verhaal

Rotterdam rond met Gerard

Iedereen heeft zijn of haar motivatie om vrijwilligerswerk te doen en je kiest zelf wat er bij je past. Zo brengt Gerard sinds begin april maaltijden rond in Rotterdam.

Lees het verhaal

Liefde via de post

Om het toenemende gevoel van alleen zijn te verminderen, hebben de Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV) en Zorgzaam010 de handen ineen geslagen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat ouderen die door de corona maatregelen niet verder kwamen dan de afvalcontainer, wat extra aandacht kregen door middel van een kaartjesactie! Het coronavirus brengt veel teweeg in de hele wereld en zo ook in Nederland. Maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft grote impact op ons. Ook onze ouderen zitten thuis of in een verzorgingstehuis. Niet allemaal hebben zij iemand om zich heen of veel te doen. Het was daarom tijd, voor wat gezelligheid! Rotterdammers hebben massaal berichten gestuurd naar de ouderen in hun stad. Persoonlijk en vanuit het hart. De kaartjes kon je gratis opsturen naar het UVV en zij zorgden ervoor dat ze goed terecht kwamen.

Lees het verhaal

Buddies Fenne en Fleur

Fleur en Fenne zijn een Buddy-koppel sinds september. Het was heel spannend om elkaar te ontmoeten maar het klikte meteen. En ze weten het nu al zeker: na de stage van Fenne blijven zij elkaars [Buddies].

Lees het verhaal

Klusplus

Door het hersenletsel dat Adje opliep heeft ze al lang niet meer in de keuken gestaan, bang om wat te laten aanbranden wanneer ze alleen was. Via het project Klusplus van Stichting Humanitas Rotterdam werd ze door kluscoach Sophie gekoppeld aan Borrel BV, een bedrijf dat luxe gevulde borrelplanken maakt voor bedrijven en organisaties. Adje helpt oprichtster Rozemarijn met veel plezier met koken wanneer er weer een bestelling is.

Lees het verhaal

Adam en Farah

Helaas zijn er in Rotterdam veel dak- en thuisloze jongeren. Zij zijn genoodzaakt om elke nacht weer een andere slaapplek te zoeken. Voor deze zwerfjongeren organiseert het project OPstap allerlei leuke activiteiten. Zo gaan vrijwilligers zoals Adam en Farah samen met de jongeren paintballen, longboarden of gezellig samen eten.

Lees het verhaal

Vrijwilligers DDBF

"Heel goed om te zien dat mensen echt iets willen doen voor een ander of de stad!" Robert heeft via Zorgzaam010 vrijwilligers voor het Dutch Double Bass Festival gevonden.

Lees het verhaal

Wethouder Michiel Grauss

Wellicht heb je het voorbij zien komen. Wethouder Michiel Grauss, wethouder o.a. informele zorg bood zijn diensten aan voor de Samen op pad-campagne van Zorgzaam010 en Rotterdampas. Met deze campagne werden Rotterdammers aan elkaar gematcht die samen een keer iets leuks willen doen. Zo ging de wethouder op bezoek bij een Syrisch-Palestijns gezin die door Stichting Hoedje van Papier werden aangedragen voor deze bijzondere middag.

Lees het verhaal

♥ voor kunst en cultuur?

Rotterdam. Onze stad. Een stad die kunst en cultuur ademt. Kunst en cultuur in allerlei verschillende soorten en maten. Kunst en cultuur voor iedereen. En ook zeker zo belangrijk: kunst en cultuur door en voor Rotterdammers.

Lees het verhaal

Samen op pad

Rotterdampasser: Nel (69 jaar)

Lees het verhaal

Chris voor Plein 13

"Met elkaar", dat is waar ze bij Plein 13 voor staan. Chris is vrijwilliger bij deze 50 plus-flat, en ze doet alle klusjes samen met de bewoners. "De bewoners worden overal bij betrokken, en dat vinden ze geweldig!", zegt Chris.

Lees het verhaal

Boekenliefhebster Susan

Voor een lees- en schrijffanaat als Susan is de bibliotheek een geliefde plek. Susan voelde zich daar zelfs zó op haar gemak, dat bezoekers dachten dat ze er werkte. "Dat moet wel een topvrijwilliger zijn", dachten de medewerkers van de bibliotheek, en vroegen Susan of ze bij het team wilde komen. Dat zag ze wel zitten, en inmiddels zet ze zich al bijna een jaar in.

Lees het verhaal

Esther en mevrouw Dodde

De 90 jarige Mevrouw Dodde uit de Rotterdamse wijk IJsselmonde krijgt één keer in de week een maaltijd van haar buurmeisje Esther.

Lees het verhaal

Een sprong in het diepe

Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt.

Lees het verhaal

Kanjer Bianca

Als moeder van zes kinderen weet Bianca maar al te goed hoe druk het leven kan zijn. Toch zet zij zich vier dagen in de week in als vrijwilliger. "In eerste instantie denk je dat je iets voor een ander gaat doen, maar later blijkt dat je het net zo goed voor jezelf doet!", zegt ze.

Lees het verhaal

Het verhaal van Hélène

Als doorgewinterde welzijnswerker heeft Hélène veel gezien in de stad. Ze organiseerde lang activiteiten voor jongeren en kinderen in buurthuizen en op pleinen in o.a Crooswijk. Als ze op haar 39e ongepland zwanger raakt en alleenstaande moeder wordt, stopt ze met werken om voor haar dochter te zorgen. Sinds een jaar werkt Hélène als vrijwilliger bij DOCK in Huis van de Wijk De Nieuwe Branding in Crooswijk.

Lees het verhaal

Noor en Ramzi

Dat vrijwilligerswerk niet alleen iets betekent voor de ander, heeft Noor maar al te goed ervaren. Ze begon als taalcoach voor een aantal Syrische vluchtelingen en heeft zo haar beste vriend ontmoet! Noor en Ramzi zeggen zelfs meer te zijn dan vrienden. "We zijn zielenmaatjes geworden".

Lees het verhaal

Rotterdamse mama Celien

De eerste schooldag is het uitgelezen moment voor kinderen om hun nieuwe agenda en hippe schriften aan hun vriendjes te laten zien. Toen Celien in haar omgeving zag dat lang niet elk gezin dit kan betalen, besloot ze hier iets aan te doen. Het resultaat: 300 hele blije kinderen, met een rugzak vol nieuwe schoolspullen!

Lees het verhaal

Hondenfan Theodora

Het begon met het uitlaten van een hondje, maar werd al snel een dikke vriendschap. Theodora heeft een bijzondere band opgebouwd met hondje Kuki en haar baasje. Vier keer in de week fietst Theodora een uur heen én een uur terug om iets voor mevrouw en haar hondje te kunnen betekenen. Ze doet het met heel veel liefde en plezier!

Lees het verhaal

Jannie voor Rotterdam

Jannie wilde al jaren in Rotterdam wonen, dus toen dat eindelijk lukte wilde ze zich ook graag inzetten voor deze mooie stad. Via Zorgzaam010 vond ze vrijwilligerswerk dat heel goed bij haar paste. "Ik schreef een bericht, werd aangenomen en ben nooit meer gestopt!", zegt ze.

Lees het verhaal

Ed doet mee in Rotterdam

Vrijwilligerswerk was in Ed zijn ogen altijd iets wat je pas doet als je met pensioen bent. Maar toen hij op Zorgzaam010 zag welke mooie initiatieven er zijn, wilde hij toch een steentje bijdragen. "Eindelijk had ik de kans om niet aan de zijlijn toe te kijken, maar me actief in te zetten om mensen te helpen. En dan ook nog in mijn eigen Rotterdam!", vertelt Ed met een grote lach op zijn gezicht.

Lees het verhaal

Groentenboer Frans

Frans, een Rotterdamse groenteboer in hart en nieren, organiseerde vorig jaar een diner voor eenzame ouderen. Dit jaar staat er een walking breakfast op de planning. Dit is zijn manier om Rotterdam een beetje mooier te maken. "Het geeft zo veel voldoening en energie", zegt hij.

Lees het verhaal

Volunteer Juliet

My name is Juliet and I am a Ugandan aged 26 years. Blessed is the only word that I can use to describe the Netherlands. Because never did I know that I would find such a very welcoming country with nice and hospitable people. The journey I made to come here, was not very pleasant. I did not trust the police and I had to go through a lot. But ever since I came to the Netherlands, I have been seeing very kind, good and friendly people. Thinking about all the good things that have been happening to me since I came here, makes me want to show my gratitude and do something back. And whenever I walk on the street and see someone in need of a hand it is always my pleasure to help.

Lees het verhaal

Topper Thea

Ruim de helft van de Rotterdamse senioren voelt zich eenzaam. Daarom zorgt Buurtwerk dat Rotterdammers in Prins Alexander van 75 jaar en ouder een huisbezoek aangeboden krijgen. Thea is een van de toppers die de huisbezoeken doen. Ze gaat één keer per week op pad en betekent iets voor haar omgeving. "Zo kan ik iets teruggeven aan de maatschappij, zelf heb ik het altijd zo goed gehad!", zegt ze.

Lees het verhaal

Bezige bij Renske

Hey, ik ben Renske, 32 jaar en full-time werkzaam in de IT-sector. Officieel kom ik uit het Oosten van het land, maar een half jaar geleden ben ik naar het mooie Rotterdam verhuisd. Hoewel ik voorheen regelmatig in de stad kwam, ik ben een fervent Feyenoorder en dus regelmatig in de Kuip te vinden, is dit anders dan er wonen. Ik wilde de stad als een 'RotterdammerT' leren kennen. Mensen denken vaak dat in Rotterdam niemand elkaar gedag zegt of niemand elkaar kent. Ik woon op Zuid en moet zeggen dat mensen zich hier echt in vergissen. Rotterdammers zijn juist erg behulpzaam en doen lekker normaal. Ik hou ervan!

Lees het verhaal

Vrijwilligster Charmaine

Hoi, ik ben Charmaine 31 jaar oud en van Chinese afkomst. Op mijn 22ste ben ik naar Nederland verhuisd voor mijn studie. Na mijn studie heb ik een baan als accountant gevonden in Rotterdam. Daar had een een aantal jaren gewerkt. Vorig jaar heb ik besloten om pauze te nemen. Ik wilde de tijd nemen om rustig na te denken en mij te oriënteren op wat ik echt wilde doen. Tijdens deze periode, wilde ik niet stil zitten en ging op zoek naar vrijwilligerswerk.

Lees het verhaal

Karin en haar 25 toppers!

We zijn in totaal met 25 vrijwilligers in GroenNoord. Het zijn vrijwilligers die op allemaal verschillende tijden komen. Sommige doen het naast hun vaste baan, andere zijn aanwezig vanuit een tegenprestatie en sommige enthousiastelingen hebben we via jullie platform Zorgzaam010 gevonden. Iedereen is welkom, zolang ze het leuk vinden, mogen ze komen zeggen we altijd! En meestal lukt dat ook wel, want bijna iedereen blijf hangen, dus dat is een goed teken.

Lees het verhaal

Maatjes Maud & Mohamed

Toen de Eindhovense Maud (21) een jaar geleden voor haar studie Bedrijfskunde een halfjaar naar Kopenhagen ging, merkte zij hoe eenzaam je je kan voelen als je geen vrienden om je heen hebt. 'Hoe gek het ook klinkt: ik voelde me net een vluchteling'. Toen Maud weer in Nederland was, schreef ze zich via Zorgzaam010 in bij New Dutch Connections als maatje voor een jonge vluchteling. Maud is nu drie maanden buddy van Mohamed (26) uit Syrië. Hij volgde via New Dutch Connections een module bij ProRail. Wij vroegen Maud hoe het is om maatje te zijn van een vluchteling.

Lees het verhaal

Het verhaal van Jullie

Een aantal jaar geleden kreeg ik allerlei klachten waar de dokters geen raad mee wisten. Ik werd steeds zieker. Ik kreeg uitvals- en verlammingsverschijnselen en het voelde alsof ik spinnenwebben in mijn gezicht had. Ook kreeg ik hartklachten en ademhalingsproblemen. Na jaren zoeken wat mij zo ziek maakte, bleek ik iih te hebben (bij de meeste mensen beter bekend als pseudo tumor cerebri. Het is een zeldzame hersenziekte die bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voorkomt. Door een teveel aan hersenvocht is de druk in mijn hoofd, om mijn brein heen te hoog. Die druk kan zorgen voor heftige symptomen. Ik ben tegenwoordig rolstoelafhankelijk en kan steeds minder.

Lees het verhaal

Elke dag een goede daad!

Afgelopen jaar deed Floor mee met het project van een vriendin en deed een maand lang elke dag iets goeds. Dit keer gaat ze de uitdaging met zichzelf aan en wil dit nu een jaar volhouden. Ze is 1 januari gestart met haar #project365 en probeert elke dag de wereld een klein beetje mooier te maken. "Het gaat eigenlijk redelijk makkelijk. Je kunt zo snel iemand blij maken", zegt Floor. Van rotzooi opruimen die ze tegen kwam in een natuurpark tot zich inschrijven op ons platform, Floor biedt haar hulp aan, elke dag weer opnieuw. Floor vertelt dat ze nadat ze zich had ingeschreven al heel snel 2 reacties had, nu heeft ze er ondertussen al 5 in haar inbox! "Ik heb met een meneer van 63 al een keertje afgesproken. We hebben gerummikubt, wat ik normaal echt verschrikkelijk vind, maar met hem was het best wel leuk", zegt ze lachend. Floor gaf aan dat meneer toch wel erg eenzaam was en het heel erg waardeerde dat ze langs was gekomen. "De volgende ochtend kreeg ik een berichtje dat hij het echt heel erg gezellig vond, dan weet je waar je het voor doet", zegt Floor. Deze man was voor Floor tot nu toe de highlight van het #project365.

Lees het verhaal

Voorlezen maakt je happy!

Heb jij vroeger altijd veel gelezen? Was er altijd tijd voor een verhaaltje voor het slapen gaan? Helaas is dit niet voor elk gezin in Nederland vanzelfsprekend. Veel kinderen verlaten de basisschool met het leesniveau van een kind van groep 6. Daarom is het super belangrijk dat kinderen veel in aanraking komen met boeken en lezen en dit een blijvend plekje geven thuis. De Voorleesexpress helpt kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en laat ze ontdekken hoe leuk taal is. Een gezin wordt voor 20 weken gekoppeld aan een voorlezer die thuis komt om samen te lezen. Eveline is verantwoordelijk voor gezinnen en partners van de Noordoever en vertelt ons over dit mooie project.

Lees het verhaal

'n Huis vol vrijwilligers

Op de plek waar vroeger de saxofoon door de swingende jazztent galmde, staan verschillende werelden nu zij aan zij om het verhalenhuis te renoveren en op te knappen tot de ontmoetingsplek, inspiratiebron en historische beleving die het pand verdiend en hoort te zijn. Van onderduikadres tot worstelclub, Belvédère in Rotterdam Katendrecht is altijd al een huis geweest met roemruchte historie. Het is door hardwerkende vrijwilligers gered van de sloop en een thuisbasis geworden van de mooiste verhalen voor en door Rotterdammers.

Lees het verhaal

Rotterdammers voor Eline

Ik woon samen met mijn zoon Ivo in Rotterdam. Hij is 35 jaar oud en heeft een beperking. Ik zorg alleen voor hem en heb zelf een tumor in het gezicht gehad, waardoor in nu vooral sneller moe ben. Ja, dat is zwaar. Maar je moet optimistisch blijven, hoop doet leven!

Lees het verhaal

Rotterdamse video

'Er is een antwoord op elke vraag. Je hoeft hem enkel maar te stellen.' 'Van ik kom maar niet verder, tot hoppa, en door.' Stadsdichter Derek Otte zegt het met nuchtere, typisch Rotterdamse woorden: wanneer je elkaar helpt komt het voor elkaar.

Lees het verhaal

Aboutaleb over Rotterdam

We zijn supertrots en blij dat onze eigen burgemeester Ahmed Aboutaleb Zorgzaam010 niet alleen kent, maar ook ondersteunt! Over vrijwilligerswerk zegt hij het volgende:

Lees het verhaal

Ewoud & Museum Rotterdam

Met mijn baan als verslaggever ben ik eigenlijk altijd op zoek naar verhalen in Rotterdam. Dat gebeurt op de meest onregelmatige tijden, dus heb ik soms best wel en uurtje over waarin ik iets kan doen voor de stad. Na wat googlen kwam ik op Zorgzaam010 en daar stond voor mij de perfecte match. Storytelling voor Museum Rotterdam. Koffie drinken met een oudere had ik ook wel gedaan, hoor. Maar dit ligt me nog meer!

Lees het verhaal

Elly voor Rotterdam

Mijn moeder deed vroeger altijd vrijwilligerswerk. Ze had geen baan maar heeft altijd anderen geholpen. Ik heb daarom vanaf mijn 14e ook altijd vrijwilligerswerk gedaan. In onze wijk was dat heel normaal. Wanneer er sneeuw lag, veegden wij met alle kinderen uit de wijk de stoepen van de ouderen. Ook deden we boodschappen voor ze. Het werd een soort levenshouding om altijd anderen te helpen. Ik merk nu ook dat mijn kinderen het weer van mij overnemen.

Lees het verhaal

Diana voor Rotterdam

Mijn man zag in de krant dat er gezocht werd naar personen die budgetmaatje zouden willen worden, en hij vond dat wel iets voor mij. Zodoende ben ik terecht gekomen bij een gezin waar ik nu wekelijks hulp bied op financieel vlak. Het is erg leuk, maar ook intensief. Ik help bij het op orde brengen van de papieren, maar ik ga ook mee naar afspraken.

Lees het verhaal

Joyce voor Rotterdam

Vanwege mijn leeftijd en vanwege ziekte was het voor mij moeilijk om aan een baan te komen. Ik wilde toch graag aan de slag én ik wilde graag zo veel mogelijk mensen helpen. Daarom ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils. Ik praat met de cliënten over hun ervaringen. Omdat ik zelf dakloos geweest ben, kan ik me goed in hen inleven. Dat zorgt voor fijne gesprekken. Ook zit ik in de cliëntenraad. Eigenlijk ben ik zo vaak als het nodig is te vinden bij het Leger des Heils! Het is voor de cliënten van het Leger des Heils erg fijn om met iemand te spreken die weet wat ze meemaken.

Lees het verhaal

Anneke voor Rotterdam

Op mijn 45e werd ik ongeneeslijk ziek. Ik heb in mijn leven altijd heel erg veel gedaan, en als je dan plotseling ziek wordt, is dat ontzettend omschakelen. Ik wilde nog zo graag iets betekenen voor de maatschappij. Door mijn ziekte was dat helaas ineens heel moeilijk geworden. Toen kreeg ik mijn hondje, Quintalina. Zij zorgde ervoor dat ik mijn bed weer uit kwam, dat ik weer een doel in mijn leven had. Ik noemde Quintalina daarom altijd mijn hulphondje.

Lees het verhaal

Sharifa voor Rotterdam

Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd. Ik heb altijd gewerkt en ik ben altijd onder de mensen geweest. Ik werkte eerst bij KLM, maar daar kon ik helaas niet blijven. Thuis zitten vond ik ook maar niks. Toen heb ik me ingeschreven als vrijwilliger, zodat ik toch kon werken, én onder de mensen kon zijn!

Lees het verhaal

Anne voor Rotterdam

35 jaar geleden ben ik gescheiden. Omdat ik toen alleen met mijn kinderen woonde, kon ik geen nachtdiensten meer draaien. Ik vond het een verschrikkelijk idee om niks meer te doen, en daarom heb ik besloten vrijwilliger te worden. Eerst ben ik pleegouder geworden. In totaal heb ik 22 pleegkinderen gehad. Dit was nooit voor een paar maanden, meestal bleven ze jaren bij me! Later heb ik nog veel verschillende andere dingen gedaan.

Lees het verhaal