aan de slag in de natuur
Toos werkte in teamverband in de gezondheidszorg. Dat laatste heeft ze in haar vrijwilligerswerk weten te behouden, want het werken in een team geeft haar de verbondenheid met mensen die ze niet wil missen. Toen ze met pensioen ging, vond ze op de website Zorgzaam010 veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, maar die waren vooral één-op-één. ‘Dat was niet wat ik zocht’, zegt ze.
"lekker buiten"
Bij de vrijwilligers van het Kralingse Bos heeft ze én een team gevonden én kan ze lekker buiten aan de slag. De vrijwilligers zorgen mede voor het onderhoud. Bij stormschade haalt de gemeente met machines omgevallen bomen weg. Het overige werk, zoals het vrij maken van paden, doen de vrijwilligers. Er blijft altijd genoeg hout liggen waar het niet moet. Van takken worden ook een soort houtwallen, ‘rillen’, gestapeld. Goed voor het bodemleven en insecten. Het weghalen van brandnetels en bramen is een terugkerende klus, evenals bomen planten en rommel uit het bos halen. Dit alles onder de bezielende leiding van Marius Huender, de coördinerende senior. ‘Het is heerlijk om een dagdeel in de natuur aan de slag te zijn en daarbij weinig verantwoordelijkheid te hebben. Verstand op nul, of bijna nul, en gaan. Dat is een groot verschil met de verpleging.’
Toch heeft Toos de gezondheidzorg niet helemaal vaarwel gezegd. Zo zorgt ze in het IJsselland Ziekenhuis regelmatig voor patiëntenvervoer. Hoe negatief de beeldvorming over ouderen is, bepaal je grotendeels zelf. Als je achter de geraniums gaat zitten, dan bevestig je de vooroordelen.
tentoonstelling zilvergoud
Bezoek de zilvergoud tentoonstelling in de centrale bibliotheek van Rotterdam en ontdek meer inspirerende verhalen van mensen die zich inzetten voor een goed doel. Lees hoe zij anderen helpen en een steentje bijdragen aan hun omgeving. Hun verhalen laten zien dat iedereen een verschil kan maken, groot of klein.
Steun in moeilijke tijden
steun in moeilijke tijden Lange tijd was Ruud, gepensioneerd architect/stedenbouwkundige, een van de open oren van de Luisterlijn, die dag en nacht klaarstaat voor mensen die de behoefte hebben om anoniem hun verhaal kwijt te kunnen. Zo heeft hij zijn hele leven wel iets aan vrijwilligerswerk gedaan. Dat diende zich gewoon aan. Soms voor even, soms voor langere tijd. Tegenwoordig is hij vooral mentor van een aantal mensen die de regie over hun leven hebben verloren. Door de rechter benoemd staat hij de ‘verdwaalde mensen’ bij in wat ze nodig hebben aan zorg en andere zaken. Dat kunnen best heikele kwesties zijn waarbij hij het wrang vindt dat hij even oud of ouder is dan zijn cliënten maar zelf nog van alles kan. Begeleider van verdwaalde mensen Ruud wordt begeleid door Mentorschap Nederland, afdeling Rotterdam en moet daar ook verantwoording afleggen voor de soms rigoureuze maatregelen die hij moet nemen. Dat mentorschap vindt hij intrigerend, maar niet altijd even leuk. ‘Het moet klikken tussen jou en de cliënt en soms moet je ingrijpende beslissingen nemen’. Wel doet het hem altijd goed om te ervaren hoe blij iemand kan zijn als je op bezoek komt. Dat schept een al dan niet fragiele vertrouwensband die kostbaar is. Hoeveel tijd Ruud besteedt aan zijn vrijwilligerswerk vindt hij moeilijk in te schatten. Soms is hij er een paar dagen achter elkaar mee in de weer, er zijn ook kalmere periodes maar dan is hij er met zijn hoofd toch nog vaak mee bezig tentoonstelling zilvergoud Bezoek de zilvergoud tentoonstelling in de centrale bibliotheek van Rotterdam en ontdek meer inspirerende verhalen van mensen die zich inzetten voor een goed doel. Lees hoe zij anderen helpen en een steentje bijdragen aan hun omgeving. Hun verhalen laten zien dat iedereen een verschil kan maken, groot of klein. klik hier voor meer informatie
Lees het verhaal