Anne voor Rotterdam
Hoe het begon...
35 jaar geleden ben ik gescheiden. Omdat ik toen alleen met mijn kinderen woonde, kon ik geen nachtdiensten meer draaien. Ik vond het een verschrikkelijk idee om niks meer te doen, en daarom heb ik besloten vrijwilliger te worden. Eerst ben ik pleegouder geworden. In totaal heb ik 22 pleegkinderen gehad. Dit was nooit voor een paar maanden, meestal bleven ze jaren bij me! Later heb ik nog veel verschillende andere dingen gedaan.
Vrijwilliger zijn betekent veel meer
Ik help nu een vrouw van 97. Ik doe boodschappen voor haar en ik ga bij haar op de koffie. Zo heb ik veel oudere mensen geholpen. Daarnaast neem ik al een aantal jaar een vrouw van 70 op sleeptouw. Zij deed helemaal niks meer, en nu zit ze in 3 clubs en een zangkoor! Daar ben ik wel een aantal keer per week mee bezig. We zijn goede vriendinnen geworden. Verder doe ik de catering bij Villa Zebra, dat is een kindermuseum. Ik besef me heel goed dat Villa Zebra zonder vrijwilligers geen toekomst zou hebben!
Vrijwilliger zijn betekent veel meer dan de meeste mensen denken. Naast dat het een enorme voldoening geeft, houdt het de economie draaiende. Zonder ons zou de hele economie in elkaar zakken!
Tweede leven voor apparaten
vrijwilligers geven apparaten tweede leven De 85-jarige Jan Zebel is al 10 jaar vrijwilliger bij Repair CafĂ© Hoogvliet. Sterker nog: het cafĂ© waar kleine apparaten gerepareerd kunnen worden, was zijn idee! Hij vertelt hoe dat zo is gekomen.Jan: âIk ging op mijn 57ste met pensioen en vond mezelf te jong om hele dagen thuis te zitten. Dus werd ik vrijwilliger op de wijkbus Hoogvliet. Daar stopte ik mee in het jaar dat ik 75 werd. Maar ook toen was niks doen nog steeds geen optieâ. âHet gezicht van dat mannetje toen zijn raceauto weer werkte... Onbetaalbaar!â Minder afvalâTijdens mijn zoektocht naar ander vrijwilligerswerk las ik een verhaal over een Repair CafĂ© in Vlaardingen waar ze kleine apparaten repareren. Dat trok mij wel, dus ben ik diverse keren langsgegaan. Inmiddels had ik contact met welzijnsorganisatie DOCK en stelde ik voor om ook in Hoogvliet een Repair CafĂ© te starten. Mijn argumenten: door kleine apparaten een tweede leven te geven, dragen we bij aan minder afval. En apparaten gaan langer mee, dat scheelt in de portemonnee.â 10 jaarEen goed idee, vond DOCK en inmiddels bestaat het Repair CafĂ© 10 jaar. âWe zijn met 6 mannen en 4 vrouwenâ, vervolgt hij. âEen fijn team dat goed op elkaar is ingespeeld. Wat we zoal repareren? Onder andere strijkijzers, waterkokers, stofzuigers, koffiezetapparaten, fietsen, radioâs en scheerapparaten. Maar ook kleding, zoals een broek korter maken of een nieuwe rits inzetten.â Foto's: Jan van der Meijde Onbetaalbaar!Wat de vrijwilligers motiveert om door te gaan, zijn de blije gezichten van tevreden klanten. Jan: âBijvoorbeeld die kleine jongen van een jaar of 6 die samen met zijn moeder langskwam. Zijn raceauto deed het niet meer. Auto uit elkaar gehaald en een draadje dat loszat gesoldeerd. Het gezicht van dat mannetje toen de raceauto het weer deed. Onbetaalbaar! Ook andere klanten zijn blij met ons. Pas kregen we versgebakken boterkoek van een tevreden klant van wie we het strijkijzer hadden gerepareerd.' Wanneer open?Repair CafĂ© Hoogvliet is iedere laatste zaterdag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur open in De Zevensprong (Mosoelstraat 20). De reparatie is gratis, onderdelen regelt en betaalt u zelf. Op 28 september is er koffie met wat lekkers om te vieren dat het cafĂ© 10 jaar bestaat.Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Ontdek alles over vrijwilliger worden bij het repair cafĂ©!
Lees het verhaal