bert voor budgetmaatjes010
Bert is Budgetmaatje
Na zijn werk in het onderwijs wilde Bert Vermeulen (68) actief blijven. “Via Zorgzaam010 heb ik gekeken wat er allemaal mogelijk was. Na een heel leven op school besloot ik even niet opnieuw iets met lesgeven te doen. Mijn achtergrond ligt in de economie en ik dacht: misschien kan ik daarin iets betekenen in combinatie met het sociale aspect. Zo ben ik bij Budgetmaatjes 010 terechtgekomen.”
Het idee om betekenisvol ouder te worden, motiveerde Bert om na te denken over zijn kennis en de impact die hij daarmee kon maken.
Als budgetmaatje helpt Bert mensen hun financiën weer op orde te krijgen. “We werken aan financiële zelfredzaamheid: rekeningen overzien, uitgaven plannen, en vooral zelfstandig worden. Veel mensen die zich aanmelden, missen dat overzicht volledig.”
“Ik wil iets bijdragen aan de samenleving, al is het maar een druppel in de Maas. We moeten samen de stad een beetje mooier maken.”
Bert als Budgetmaatje
Bert doet dit vrijwilligerswerk meestal één keer per week drie tot vier uur. Hij gaat bij de mensen thuis langs. Dat werkt het beste omdat je ook wel eens mensen moet laten bellen met de bank of met de energieleverancier. “Dat bellen moeten ze zelf doen, anders worden ze niet zelfstandig en daarbij mag ik het ook niet doen vanwege de privacywetgeving. We nemen vaak het gesprek van tevoren door.”
Hoelang Bert mensen helpt varieert heel erg. “Soms gaat het om een iets simpelere vraag, zoals automatische incasso’s instellen. Maar het kan ook langer duren, bijvoorbeeld na een echtscheiding. Dan blijkt bijvoorbeeld dat de ex schulden heeft gemaakt ergens. Dat mevrouw voor de scheiding in gemeenschap van goederen getrouwd is geweest en dus ook nog steeds verantwoordelijk is voor de schulden die in die tijd zijn ontstaan. Dus dan ben je even wat langer bezig en is de zaak veel ingewikkelder”.
Hoe pak je ingewikkelde situaties aan?
Bert doet dit werk nu al twee jaar. Hoewel hij het leuk en interessant vindt, kan het soms ook zwaar zijn. “Soms zijn de situaties heel complex. Dan heb je bijvoorbeeld kennis nodig van een notaris of bankzaken.” Gelukkig biedt de organisatie Budgetmaatjes 010 veel ondersteuning.
“Er is een netwerk waar we op terug kunnen vallen en we krijgen scholing. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Veel draait om inzicht krijgen in gedrag, want geldproblemen zijn vaak een spiegel van iemands gedrag. Ook zijn er intervisiebijeenkomsten. Daar bespreken we de moeilijkere gevallen met andere budgetmaatjes. Het probleem wordt geschetst, er worden vragen gesteld en samen bedenken we oplossingen. Zo gebruik je de kennis van de groep. Dat is heel waardevol.”
Nieuwe inzichten
Bert heeft door dit vrijwilligerswerk nieuwe inzichten gekregen in wat het betekent om schulden te hebben en hoe ingrijpend dat kan zijn voor mensen. Ook heeft hij geleerd om anders vragen te stellen. “Tijdens de scholing heb ik geleerd hoe je mensen kunt laten reflecteren op hun situatie en hoe je hen kunt motiveren om hun gedrag te veranderen. Zonder die scholing had ik misschien heel bot gezegd: ‘De auto moet eruit en je moet stoppen met roken.’ Nu stel ik vragen, zoals: ‘Zal ik voorrekenen wat de auto kost?’ of ‘Heb je wel eens nagedacht over een deelauto of een kleinere auto?’ Het gaat erom de keuze bij de hulpvrager te laten en niets op te dringen.”
Voor Bert is de dankbaarheid van mensen de grootste beloning. “Het mooiste vond ik toen iemand zei: ‘Mag ik je een hug geven?’ Dat blijft voor altijd bij me.” Daarnaast organiseert de organisatie leuke uitjes voor de vrijwilligers zoals een themawandeling of een etentje op een boot.
Hoe lang hij nog doorgaat als budgetmaatje, weet Bert niet precies. “ Inmiddels ben ik ook coördinator geworden. Dat betekent dat ik intakegesprekken doe en maatjes koppel aan hulpvragers. Het is belangrijk om hier professionaliteit te tonen, want dat is belangrijke voorwaarde voor de financiering en continuïteit van de organisatie.”
meer weten?
Wil je ook graag iemand helpen om weer grip te krijgen op de financiën en rust in zijn of haar hoofd te krijgen, meld je dan aan als Budgetmaatje!
Cultuurvrijwilliger Ed
cultuurvrijwilliger ed ed zet zich in voor cultuur Na jarenlang in het onderwijs gewerkt te hebben, kwam Ed in 2004 op 58-jarige leeftijd zonder werk te zitten. Hij had veel ervaring opgedaan bij de Nederlandse Onderwijsfilm, waar hij lesmateriaal en films maakte. Toen dit bedrijf ophield te bestaan, vond hij een nieuwe plek als vrijwilliger bij het Nationaal Onderwijsmuseum.Bij het museum gebruikte Ed zijn kennis van onderwijs en film om schoolfilms en diaseries te helpen bewaren en tentoonstellingen te maken. Dit gaf hem niet alleen een nieuwe invulling van zijn tijd, maar ook het gevoel dat zijn ervaring van waarde was. Twee jaar werkte hij aan een grote tentoonstelling over onderwijsfilms, en sindsdien is hij nog steeds betrokken bij het museum. Naast zijn werk in het museum begon hij ook als vrijwilliger bij Stichting KUnSTPLAATS in Hoek van Holland. Daar organiseert hij kunst- en cultuuractiviteiten. Als schrijver heeft hij veel ervaring: hij schreef al tijdens zijn jeugd gedichten en maakte later teksten voor onderwijsmateriaal. Voor de Welzijnsstichting schrijft hij nu in de plaatselijke krant iedere maand een column over onderwerpen zoals bewegen voor ouderen, schermtijd voor kinderen, en eenzaamheid. Hij doet ook zelf mee aan sommige activiteiten waarover hij schrijft. Bijvoorbeeld aan beweeggroepen voor ouderen, gezamenlijke maaltijden en cursussen. Ed is nu 78 jaar en blijf graag actief. Het vrijwilligerswerk houdt hem in beweging en brengt hem in contact met mensen van alle leeftijden. Zes jaar geleden verloor hij zijn vrouw en zoon. Het was een zware tijd, maar het vrijwilligerswerk hielp hem om door te gaan. Het gaf structuur aan zijn dagen en zorgde ervoor dat hij niet eenzaam werd. Vooral in het museum voelde hij zich altijd welkom.Ook het contact met jongeren is voor Ed een belangrijke motivatie. Hij leert van hun digitale kennis, terwijl hij hen helpt met schrijven en organiseren. Samenwerken met jongeren is inspirerend. Hij kan zo zijn ervaring meegeven, terwijl zij hem dingen leren zoals hoe je sociale media gebruikt of een professionele presentatie maakt. Wat Ed vooral opvalt, is hoe belangrijk duidelijke communicatie is. In zijn columns vertaalt hij ingewikkelde informatie van de gemeente naar begrijpelijke taal. “Mensen weten vaak niet welke hulp of activiteiten beschikbaar zijn. Door simpel en duidelijk te schrijven, bereik je meer mensen”, vertelt Ed.Het vrijwilligerswerk geeft niet alleen zijn eigen leven meer kleur, maar ook dat van de mensen om hem heen. “Je maakt niet alleen het verschil voor anderen, maar ook voor jezelf.” Inmiddels werkt Ed al bijna 20 jaar als vrijwilliger. Naast het museum en de kunststichting heeft hij samen met anderen een website opgezet over de geschiedenis van Hoek van Holland. Ook daar komen jong en oud samen om het verleden levend te houden. meer weten?Bekijk de vacatures van Stichting KUnSTPLAATS Hoek van Holland op Zorgzaam010 of bekijk de website voor meer informatie
Lees het verhaal