Grote broer Sammie Sedano
In 2016 heb ik mijn eerste album uitgebracht met Sony music. Ik reisde naar Chicago, Berlijn, Parijs en heb heel veel mooie optredens mogen doen. Ook werd ik uitgenodigd voor bepaalde borrels, maar was altijd de enige uit mijn directe omgeving.. Contracten, sponsors, releases: ik heb dat allemaal zelf uit moeten zoeken met vallen en opstaan. Ik wil dat zijn wat ik voor mezelf miste: een grote broer voor makers in Rotterdam.
Ik begeleid jongeren één op één, regel masterclasses en doe lokale programmering bij Cult North en Studio de Bakkerij Nu moet ik het meer hebben van het genieten van anderen. Als zij fijn in hun vel zitten, dan voel ik dit ook. Het is onbetaalbaar om te zien dat ze aan de slag gaan met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Zeker als ze zich ook voor anderen gaan inzetten. Dat is geweldig om te zien!
Iedereen kan zich op een manier inzetten voor een ander
Er zijn zoveel uren op een dag. Voor mij is het niet veel moeite om iemand een uurtje te helpen, maar je bereikt zoveel meer dan iemand alleen zou hebben gedaan. Ik geloof echt dat iedereen zich op een manier kan inzetten voor een ander. Er is altijd wel iemand die iets kan met jouw kennis.
Kansen zichtbaar maken
School is niet voor iedereen de weg, maar er zijn nog zoveel meer kansen om je te ontwikkelen tot professional. Als je weet dat jij bijvoorbeeld creative director bij een filmbedrijf wilt worden en welke stappen je daarvoor moet maken, kom je er toch. Het gaat mij erom kansen zichtbaar te maken, zodat de volgende generatie deze makkelijker kan benutten.
Anderen zien stralen brengt me meer voldoening dan optredens of verkoop van muziek
Door netwerkpartners zoals SOL Rotterdam, Studio de Bakkerij en Mono heb ik het gevoel gekregen dat ik een voorbeeldfunctie heb. Het zou zonde zijn als ik dat verder niet op zou pakken. Ik help anderen hun identiteit te vinden als maker. Ze weten waarvoor ze willen opstaan en ze hebben meer eigenwaarde. Anderen zien stralen brengt me meer voldoening dan optredens of verkoop van muziek. Ik ben heel dankbaar om dit te kunnen doen.
Fotografie door Eveline Gerritsen
Tekst geschreven door Evita Lammes
Renske doet goed
Renske doet goed Sinds mei 2018 ben ik coördinerend begeleider bij de Rotterdamse Autisten Soos. Ik organiseer samen met de andere vrijwilligers bijvoorbeeld een prikkelarme bingo, informatieavond over het sterrenstelsel of nodig een gastspreker uit om te praten over autisme en vriendschap. In het begin deed ik zelf het regelwerk, maar nu leer ik dat aan andere vrijwilligers en focus ik me meer op de mensen. Hoe gaat het met ze? Kunnen we nog iets beter doen? De eenzaamheid onder mensen met autisme is hoog, dus toen er meer coronamaatregelen kwamen hebben we gekeken wat we wél kunnen doen om hun leven beter te maken. Nu organiseren we bijvoorbeeld online bingo en quizzen. Ondanks dat mensen thuis zitten, zijn ze niet alleen. Belangrijk vind ik dat mensen op de autistensoos een plek hebben om zich geborgen en veilig te voelen. Mensen in verschillende smaken Wat veel indruk op me heeft gemaakt, is de gastspreker over autisme en vriendschap. Hij deelde chocolaatjes uit, vroeg iedereen een hapje te nemen en te vertellen wat ze proefden. Het waren allemaal verschillende smaken. “Mensen komen ook in verschillende smaken,” legde hij uit. Het was zo simpel, maar voor iedereen herkenbaar. Er kwam meteen een gesprek op gang. Je weet dat je iets goeds doet Daarnaast zet ik mij ook in voor de Feyenoord Street League. Dat ging me gelijk aan het hart, aangezien ik een Feyenoorder ben zelfs voordat ik in Rotterdam kwam wonen! Met deze straatvoetbal competitie en het sociale programma stimuleren we kinderen, die anders misschien niet zouden sporten. Bijvoorbeeld omdat dit te duur is of geen prioriteit heeft voor hun ouders. Naast voetbalwedstrijden in Feyenoord-tenue dagen we de kinderen uit iets terug te doen voor hun buurt. Zo ruimen we een speeltuin op of schrijven we kaarten aan eenzame ouderen. Verder zet ik mij regelmatig in voor Kika en de City Wishwalk van Make-A-Wish. Bij Run4Kika deed ik de T-shirt registratie en uitgifte. Dat was geen rocket-science maar je wordt wel heel erg bewust van waar je je voor inzet tijdens zo'n dag. Vooral als er ouders met hele zieke kindjes zich komen inschrijven. Het feit dat je bijdraagt aan dit goede doel is natuurlijk een fijn gevoel. Fotografie door Eveline Gerritsen Tekst geschreven door Evita Lammes Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal