Het verhaal van Jolanda
De Rotterdamse Jolanda is al 10 jaar lang ervaringsdeskundige bij MEE Rotterdam Rijnmond. Haar eerste reactie toen ze hiervoor gevraagd werd: âIk dacht bij me eigen, dat is veels te engâ. Dit is haar verhaal:
Ze zou zeggen dat ik een hele lieve moeder ben
Jolanda heeft een licht verstandelijke beperking en woont samen met haar 16-jarige dochter. Vol trots vertelt Jolanda over haar dochter die nu op de havo zit. In ons gesprek heeft ze het veel over haar dochter. Ze vertelt dat ze door haar verstandelijke beperking het soms lastig vindt in te schatten of ze het goed doet met haar opvoeding. Als we haar vragen hoe haar dochter Jolanda zou omschrijven zegt ze zonder een hint van twijfel: âze zou zeggen dat ik een hele lieve moeder ben.â Jolanda heeft steeds beter geleerd hoe ze om moet gaan met haar LVB. Ze krijgt hulp met de indeling van haar week door ASVZ en kan nu zelf uitjes met haar dochter inplannen, zoals een dagje shoppen.
Â
De eerste keer dat Jolanda voor een groep moest staan was ze naar eigen zeggen âheel heel heel erg zenuwachtigâ maar ondertussen heeft ze voorlichtingen geven volledig onder de knie. Vrijwilligersbegeleider Wilma die ook bij ons gesprek zit, vertelt dat ze veel bewondering heeft voor hoe Jolanda met een groep omgaat. Ze geeft voorlichtingen aan veel verschillende groepen: aan scholen, artsen, verpleegkundigen en aan de politie. Bij elke groep weet ze wel een draai aan haar verhaal te geven die aansluit op de mensen tegen wie ze praat.
Behandel mij zoals je zelf behandelt wilt worden
Naast het voorlichtingen geven bij MEE controleert ze ook informatiebronnen op leesbaarheid. Zo heeft ze ook gekeken naar de Coronamelder app van de overheid om deze zo duidelijk mogelijk te maken. Mede door haar is de app nu superoverzichtelijk! Toen de coronacrisis net begon wilde ze eigenlijk niet digitaal voorlichtingen geven maar omdat ze het toch heel erg miste heeft ze een laptop te leen gekregen en begint ze steeds meer te leren van de digitale wereld en geeft ze nu ook weer voorlichtingen.
Het zal niet verbazen dat Jolanda heel erg veel van praten houdt. Ze vindt het dan ook heel lastig dat er vaak over haar heen gepraat wordt. Ze vertelt dat mensen haar zin vaak afmaken voordat zij uitgepraat is. Ze geeft graag de volgende dingen mee:
1. Ik bepaal zelf over mijn eigen leven
2. Behandel mij zoals je zelf behandelt wilt worden
3. Wacht tot ik klaar ben met praten
4. Help mij met het maken van beslissingen en beslis niet voor mij
5. Praat met mij en niet over mij
6. Mensen met een beperking hebben evenveel rechten als mensen zonder beperking
Ben je na dit verhaal benieuwd naar de voorlichtingen die Jolanda geeft? Meldt je dan kosteloos aan via [email protected] en kijk op het profiel van MEE Rotterdam Rijnmond
Senior & student match!
Esmeralda en Bas zijn sinds eind november een match. Het klikte meteen vanaf dag Ă©Ă©n. Ze zien elkaar elke woensdag van 14:00 tot 16:00. Dan gaan ze samen wandelen, fietsen of legt Esmeralda dingen uit op de tablet. Gewoon doen Esmeralda heeft zich om verschillende redenen opgegeven bij stichting senior&student. Met corona vond Esmeralda het fijn om iets te hebben waarvoor ze de deur uit kan en ook om nieuwe mensen te leren kennen. Daarbij vindt ze het tof om mensen te helpen: ââNadat ik de online Maatschappelijke Diensttijd (MDT) coaching sessie had gevolgd was ik zo enthousiast geworden. Het was superleuk met allemaal aardige mensen. Daarna dacht ik meteen: ja, ik ga het gewoon doen!ââ Hulp met zijn tablet Bas heeft zich opgegeven omdat hij met een aantal kleine dingen hulp nodig heeft, bijvoorbeeld met zijn tablet. Esmeralda helpt hem dan ook graag en noteert het allemaal op papier. Als Esmeralda het niet noteert vergeet Bas het en dat vindt hij confronterend: ââIk sla het allemaal niet meer op. Ik moet accepteren dat ik ouder word, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.ââ Actief leven Bas is een actieve man die nog tot zijn 80ste heeft gewerkt bij het timmerbedrijf van zijn zoon. ââToen ben ik een keertje bijna van het dak gevallen en toen zei mijn zoon: ânu schei je uitâ. Sindsdien werk ik niet meer.ââ Om zijn energie kwijt te kunnen, wandelt hij dagelijks. Ook fiets hij nog regelmatig. Als het toevallig uitkomt en het een beetje lekker weer is, stapt het koppel samen op de fiets. ââIk wil wel altijd dat ze voor het donker thuis is. We zijn wel een beetje zuinig op haar natuurlijk!ââ Bijzondere band Volgens Esmeralda is de band tussen het koppel zo bijzonder, omdat het meteen vanaf het begin klikte. Esmeralda: ââIk weet nog dat ik de eerste keer super zenuwachtig was om hierheen te komen, echt heel zenuwachtig. Ik dacht van âwat nou als het niet klikt, of niet gezellig is of ongemakkelijk?â Maar dat was totaal niet het geval.ââ Esmeralda vindt de gezelligheid, openheid en Rotterdamse nuchterheid het allerleukste aan Bas. ââZowel Bas als zijn vrouw praten heel makkelijk en zijn open. Ik voel mij vanaf het begin welkom en het is altijd gezellig!ââ Dit is geheel wederzijds bij Bas en zijn vrouw. Voor studenten: Denk jij er wel eens over om je in te zetten voor een senior net zoals Esmeralda? Doe mee aan ons MDT! Een traject dat erop gericht is om jonge mensen zoals jij hun talenten en idealen te laten ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te betekenen. Nieuwsgierig? Bekijk hier onze hulpvraag! Voor senioren: Bent of kent u een senior die wat extra hulp en gezelligheid kan gebruiken, zoals Bas? Er zijn nog plekken beschikbaar voor senioren! Bekijk hier ons hulpaanbod! Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal