Jet zorgt voor gezelligheid
Twee dagen per week ben ik vrijwilliger in de woonkamer van verpleeghuis de Sonneburgh. Het geeft me een heel fijn gevoel om wat voor ouderen te kunnen betekenen. Ik assisteer bij centrale activiteiten, doe gezellig spelletjes, zet koffie en thee klaar, haal mensen op uit hun kamers en help ze met hun boodschappen. Ik heb het enorm naar mijn zin!
Twee dagen per week ben ik vrijwilliger in de woonkamer van verpleeghuis de Sonneburgh. Het geeft me een heel fijn gevoel om wat voor ouderen te kunnen betekenen. Ik assisteer bij centrale activiteiten, doe gezellig spelletjes, zet koffie en thee klaar, haal mensen op uit hun kamers en help ze met hun boodschappen. Ik heb het enorm naar mijn zin!
De mensen laten lachen is het mooiste aan dit werk
Gewoon een vriendelijk woord, grapjes en positiviteit kunnen een verschil maken. Dat zorgt voor gezelligheid en het schept ook een band. Dit gaat eigenlijk vanzelf. Het kost me geen moeite om met ouderen te werken. Ik ben er namelijk echt heel graag. Buiten dat ik het hartstikke leuk vind om te doen, is er ruimte voor feedback en kan ik bij de Sonneburgh aangeven wat ik wel en niet prettig vind werken. Het is dankbaar en warm vrijwilligerswerk. De mensen daar hebben een plekje in mijn hart!
Marjolein over autisme
Marjolein verspreidt kennis over autisme Als moeder van een zoon met autisme heb ik de nodige kennis en ervaring. Vorig jaar ben ik begonnen als vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ik ben coördinator van de regio Rijnmond, waar ik ook gespreksgroepen organiseer. Ik vind het belangrijk dat mensen ​met autisme en mensen die iemand in hun omgeving hebben met autisme elkaar vinden. Dat zorgt voor kracht en erkenning. In de gespreksgroepen breng ik lotgenoten bij elkaar. Ik organiseer een groep voor ouders met een kind met autisme en een groep voor partners van iemand met autisme. In deze gespreksgroepen ben ik gespreksleider, maar de deelnemers delen hun ervaringen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ze niet alleen zijn en er vooral niet alleen voor staan. Er ontstaan vaak mooie en open gesprekken. Ik krijg er soms zelfs kippenvel van. Er zijn herkenbare situaties die men met elkaar deelt. Bijvoorbeeld dat de zorg voor iemand met autisme vaak wordt vergeten. Of dat als je weet dat een bepaalde reactie vanuit iemands autisme komt, dat je het dan beter kunt accepteren. Deelnemers begrijpen elkaar ook vaak zonder het hoeven uit te leggen. Het is mooi als er een groep wordt gevormd waarin iedereen er voor elkaar is. "Als je 1 persoon met autisme kent, dan ken je er 1" Vanuit mijn persoonlijke situatie heb ik de noodzaak gezien om meer kennis te verspreiden over autisme. In sommige situaties accepteren of begrijpen mensen een persoon met autisme niet. Daar wil ik graag verandering in brengen. Mijn/ons doel is om de wereld autismevriendelijk te maken. Als coördinator ben ik eindverantwoordelijk voor mijn regio. Buiten de gespreksgroepen geef ik persoonlijke adviesgesprekken, verspreid ik informatie, ga ik langs bij gemeentehuizen of scholen en organiseer ik activiteiten voor mensen met autisme. Er is zelfs een wachtlijst, omdat er zoveel behoefte aan is. Daarom zijn wij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Je hoeft hiervoor geen professional te zijn, als je maar ervaring affiniteit hebt met autisme. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen gespreksgroep te organiseren of een activiteit te regelen. Hier word je uiteraard in begeleid tijdens intervisies en gesprekstrainingen. Alles wordt afgestemd op de agenda van de vrijwilliger. Als je maar een hart hebt voor autisme. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal