José bouwt aan toekomst
Sinds kort ben ik vrijwilliger bij stichting Dona Daria. Wij organiseren projecten voor verschillende groepen in de samenleving. Ik loop hier met iemand mee die projecten leidt op verschillende afdelingen en locaties. Zo kom ik erachter wat goed bij mij past.
Een tijdje geleden hebben we een project met succes afgerond. Met ‘Meidenpraat’ stoomden we meiden uit groep 7 en 8 klaar voor de middelbare school tijdens diverse bijeenkomsten. Dit ging bijvoorbeeld over grenzen aangeven, vriendschappen en verandering. Als ervaringsdeskundige op verschillende vlakken, vind ik het leuk om meiden daarbij te helpen en om ze een soort boost te geven voor de middelbare school. Ze vonden het heel jammer toen het klaar was. Dat is een mooi teken van waardering.
Voorheen heb ik zelf een traject gevolgd bij Dona Daria. Zo ben ik in eerste instantie bij hen terecht gekomen. Als alleenstaande moeder in de bijstand is het niet makkelijk om terug op de arbeidsmarkt te komen. Daarom ben ik heel blij dat Dona Daria met mij meedenkt. Als vrijwilliger kan ik mooie ervaring opdoen en ik heb het gevoel dat ik stappen maak. Daarnaast krijg ik ruimte om mezelf te ontwikkelen. Ik wil graag met mensen werken, maar heb hier geen opleiding voor gedaan. Daardoor wist ik voorheen niet waar ik moest beginnen.
Dona Daria biedt mij toekomstperspectief
Ondanks dat ik nieuw ben, heb ik al veel geleerd. Het vrijwilligerswerk heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Het geeft me een lekker gevoel dat ik iets kan betekenen voor anderen, maar dat het voor mijzelf ook goed voelt. Het geeft me de kans om niet alleen moeder, maar ook mezelf te zijn. Waar ik voorheen misschien beperkingen zag, zie ik nu vooral mogelijkheden. Het is namelijk mooi om iets achtergelaten waar iemand iets aan heeft. Mijn eerste stap is gezet en ik ben benieuwd wat de toekomst me brengt.
Wil je weten welke vacatures er momenteel open staan bij Stichting Dona Daria? Bekijk ze hier.
Â
Charlotte kletst
Charlotte kletst met nieuwkomers Charlotte heeft een fijn leven. Ze heeft het goed: opleiding genoten, mooie carrière kansen, financiële middelen en een groot sociaal vangnet. Ze beseft zich goed dat dit niet voor iedereen vanzelf sprekend is. De omstandigheden waar je in geboren wordt, hebben een grote invloed op de kansen in het leven. Juist daarom is het voor Charlotte belangrijk om iets te doen voor Rotterdammers die het niet makkelijk hebben. Iets waar haar talenten van pas komen, maar ook wat past bij haar leven. Vooral naast haar werk bij het Havenbedrijf in Rotterdam. Meest opvallende vacature 'Het verbaast je soms echt waarvoor hulp gevraagd wordt’. Soms lijkt iets heel vanzelfsprekend. Zo stond er bijvoorbeeld een oproep op het platform om een 5-jarige jongen te leren fietsen. Het is verbazingwekkend dat er niemand in zijn eigen familie of buurt is die kan fietsen en tijd kan maken om zoiets simpels aan een kind te leren. Vooral gezien fietsen in Nederland onmisbaar is.. Lesje 'nee' zeggen Als je weet wat je wilt, kun je gericht zoeken en als vrijwilliger aan de slag. Heb je nog geen idee, dan kun je een testje doen of een profiel aanmaken. Charlotte begon met het online zetten van haar aanbod waarin ze aangaf waar ze mee kon helpen. Al snel bleek dit een lesje ‘nee’ zeggen te worden. Het verbaasde Charlotte dat er zoveel vraag is, je wordt overladen met vragen. Om dan ‘nee’ te zeggen is soms nog wel eens lastig. Een beetje overspoeld van alle reacties besloot ze haar aanbod even offline te halen en te gaan kijken tussen alle vacatures die al online stonden. Het fijne is dat je zo een duidelijk overzicht hebt van waar hulp nodig is en je kunt filteren op je voorkeuren. Taalmaatje bij Stichting Het Begint Met Taal Charlotte ging aan de slag bij Stichting Het Begint Met Taal als Kletsmaatje. Hier werd ze gekoppeld aan Nisa, een meid van eind twintig van Turkse afkomst. Nisa is nog niet zo lang in Nederland en heeft 2x per week Nederlandse les. Charlotte ging met haar aan de slag om Nederlands te oefenen. Dit helpt haar bij inburgeren en zorgt er voor dat ze zichzelf zo snel mogelijk nuttig kan maken voor de maatschappij. Eigenlijk het enige wat hiervoor nodig is, is dus gewoon een gesprekje voeren! Dit doet Charlotte dan 26 weken lang, 1 uur per week. Zo past het ook nog heel gemakkelijk bij alle andere verplichtingen. ‘We kletsen over de feestdagen, wat je meebrengt als je op bezoek gaat, hoe een doktersafspraak verloopt of wat ze vanavond gaat koken. Ook als ik moe ben of tussen gezinsafspraken door even tijd moet maken, geeft een uurtje als Kletsmaatje mij toch veel energie’. Voor mij een kleine moeite, voor haar een grote stap naar een zelfstandig, completer en gelukkiger leven. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal