Marianne: Natuurheld in Actie
Marianne interesseert zich voor healing en yoga. Verder studeert ze Engels en Portugees, leest, fietst en wandelt.
Ze helpt iedere tweede zaterdag van de maand bij de stichting Vrienden van Park Kethel. Daar komen vrijwilligers werken aan het natuuronderhoud. Het Natuur-milieu-en educatiecentrum (NME) in Schiedam is het thuishonk. Het zijn voornamelijk ouderen maar ook wat jongere mensen uit de omgeving die meehelpen met hand- en spandiensten. Zelfs mensen die een inburgeringscursus volgen. Dat geeft leuke gesprekken. We starten met een werkoverleg en koffie en gaan daarna in groepjes aan de slag.
"het leven is een toneelspel waarin ik verschillende rollen heb"
De bodem van het park is veengrond. Met onze werkzaamheden proberen we de oorspronkelijke vegetatie terug te krijgen. De natuur zal zichzelf herstellen als de woekerende planten verwijderd worden, zoals het Wilgenroosje. Deze planten werden met wortel en tak verwijderd. Al doende stuitten we op een oude waterput in het park. Het is een betonnen bak en goed bruikbaar voor het opvangen van regenwater voor de bewatering van het gebied in de zomer. Er bleek ook nog een paddenpoel te zijn. Deze was aan het oog onttrokken door wildgroei.
Verder is Marianne lid van de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging. Ze gaat mee op excursies om planten en bomen te inventariseren in parken of in de duinen. En ze assisteert bij het tellen van vlinders. Ouderen kunnen, volgens haar, een vraagbaak zijn voor jongeren, en hun levenservaring inzetten. Want ouderen hebben een belangrijke functie in de vele netwerken die er zijn.
Tentoonstelling zilvergoud
Bezoek de zilvergoud tentoonstelling in de centrale bibliotheek van rotterdam en ontdek meer inspirerende verhalen van mensen die zich inzetten voor een goed doel. Lees hoe zij anderen helpen en een steentje bijdragen aan hun omgeving. Hun verhalen laten zien dat iedereen een verschil kan maken, groot of klein.
Van nulpunt naar 2.0 met Jan
Van nulpunt naar 2.0 met jan Jan heeft zijn hele leven in de ICT gewerkt. Nu help hij senioren thuis bij hun digitale zelfredzaamheid; mobieltje, tablet, iPad of PC. In 2014 startte Jan als vrijwilliger bij Seniorweb met het verzorgen van groepslessen. Bij Seniorweb, kun je voor hulp omtrent digitale vraagstukken terecht. Daar kan je lid van worden en de hulpvraag melden. De regiocoördinator zoekt daar de juiste vrijwilliger bij. Het doel is zelfredzaamheid en de hulp is puur praktisch. Zoals helpen bij DigiD, het oplossen van computerproblemen maar ook het leren omgaan met een programma. "Mensen vanuit het niets naar 2.0 brengen! hoe mooi is dat..." Omdat Jan een band opbouwt met zijn klanten, houdt hij zoveel mogelijk dezelfde adressen. Het is echt een uitdaging om het vertrouwen te winnen van mensen die zo vertwijfeld en bang zijn van alle digitale dingen. En… dat lukt ook! Na een bezoek maakt Jan een rapportage voor Seniorweb. Je beëindigt de hulp pas als de senior echt ‘het kunstje kent’. Jan vindt het heerlijk om mensen te helpen! Hoe stelt de ander zich naar mij op? Waar vindt hij het contactpunt? Senioren veranderen niet zomaar. Na afloop stuurt Jan haast altijd een summiere handleiding. ‘Ik doe 2 á 3 bezoeken per week.’ Een bezoek is maximaal 2,5 uur vanwege de grote inspanning. Tentoonstelling Zilvergoud Bezoek de zilvergoud tentoonstelling in de centrale bibliotheek van Rotterdam en ontdek meer inspirerende verhalen van mensen die zich inzetten voor een goed doel. Lees hoe zij anderen helpen en een steentje bijdragen aan hun omgeving. Hun verhalen laten zien dat iedereen een verschil kan maken, groot of klein. Klik hier voor meer informatie
Lees het verhaal