Niek helpt overal
Soms komen we een vrijwilliger tegen die wel bij bijna elke organisatie in Rotterdam heeft geholpen! Niek is zo’n supervrijwilliger. Dus Niek, vertel: wat heb je allemaal gedaan?
“Ik heb workshops gegeven aan asielzoekers en statushouders. Dat ging om inburgeringscursussen, maar ook hoe om te gaan met financiën, leefregels en cultuurverschillen in Nederland. Ook organiseerde ik uitjes zoals bijvoorbeeld naar de Pannenkoekenboot. Daarnaast was ik buddy van een Pakistaanse familie. Dat laatste heb ik een jaar gedaan, totdat corona ertussen kwam.
Bij DOCK en Buurtwerk was ik betrokken bij schuldhulpverlening. Ik hielp mensen met achterstanden in betalingen aan betalingsregelingen. Maar ook bij problemen met solliciteren of het aanvragen van een DigiD kon je bij mij terecht. Via het PKN pastoraat in Het Oude Noorden en Crooswijk help ik nu nog altijd mensen die kansarm zijn op de arbeidsmarkt.
In alles wat ik doe wil ik mensen onderling verbinden
"Aan de ene kant gaat het om leren solliciteren, zoals een motivatiebrief maken en een CV opstellen. Aan de andere kant gaat het ook over mensen op de digitale weg helpen zodat ze kunnen surfen naar vacatures. In alles wat ik doe wil ik mensen onderling verbinden. Zo heb ik ook mensen bezocht en opgevangen die in isolatie zitten omdat ze niet meer naar buiten durven of geen contact meer met familie hebben. Dat was via MDRplus, Maatschappelijke Dienstverlening Rijnmond: zij leiden op en leveren netwerkcoaches.”
Nu denk je misschien dat dit al heel wat is, maar Niek’s lijst is nog lang niet afgelopen:
“Ook heb ik les gegeven aan mensen die digibeet zijn, onder andere via Seniorweb in Capelle aan den IJssel. Je ziet vaak dat ouderen van hun kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld een tablet krijgen. Ik hielp hen dan om die te leren gebruiken. Buurtbemiddeling voor mensen die ruzie hebben, coördinatie van dagbesteding voor vrijwilligers bij de Lelie Zorggroep… En Stichting de Zonnebloem! Zij organiseren vakanties en uitjes voor ouderen en mensen met een fysieke beperking. Daar ging ik als rolstoelbegeleider mee op vakantie, naar Apenheul, Blijdorp, de Keukenhof, met de boot over de Rijn… Noem het maar op.
Silent disco midden in het park is eigenlijk wel het hoogtepunt
Als ik moest kiezen, vind ik het helpen bij evenementen misschien wel het leukst. Ik heb me ingezet voor bijvoorbeeld de Pleinbios, de Rotterdamse Dakendagen en het Bluegrass Festival. Zelf ben ik een behoorlijke muziekliefhebber en het is altijd gezellig. Zo had de Pleinbios nadat de film is afgelopen en alles is opgeruimd om 1 uur ‘s nachts nog een vrijwilligersborrel. Een silent disco midden in het park, dat is eigenlijk wel zo'n hoogtepunt, waar ik met plezier aan terug denk. Ik zou iedereen aanraden zich aan te melden bij stichting De Loodsen als we hopelijk vanaf 2021 weer evenementen mogen organiseren.
Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je kunt doen waar je hart ligt. In mijn werk zat ik aan de helpdesk: dan help je met het technische aspect, maar zie je de persoon achter het probleem niet. In mijn vrijwilligerswerk bouw ik een band op met mensen. Ik ben een verbinder, een bruggenbouwer en help graag mensen met minder kansen.”
Fotografie door Eveline Gerritsen
Tekst geschreven door Evita Lammes
Mary stimuleert taal
Mary stimuleert taal Tijdens mijn pensioen wilde ik niet alleen leuke uitstapjes doen en in de tuin werken, maar ook een zinvolle bijdrage aan de maatschappij leveren. Omdat ik onderwijsbegeleider ben geweest, past het coördineren en begeleiden van taalvrijwilligers bij het Taalpunt van gro-up Buurtwerk perfect bij mij. Is het leuk en weten ze wat ze moeten doen? We hebben bij het Taalpunt normaal gesproken vijftien groepen en heel veel vrijwilligers die één op één lesgeven. Samen met nog twee vrijwilligers ga ik over de inschrijvingen. In een kort kennismakingsgesprek bepalen we welk taalniveau iemand heeft en vullen we een formulier met hun gegevens in. Dat klinkt makkelijk, maar is soms best lastig als je elkaars taal niet spreekt. Daarnaast is het belangrijk om erachter te komen hoe iemand in elkaar zit en wat voor opleiding ze bijvoorbeeld al hebben gedaan. Daarna probeer ik een goede match te maken met een vrijwilliger of een groep. Als er geen klik is, wordt het niks. Tijdens de lessen begeleid ik de vrijwilligers: is het leuk samen en weten ze wat ze moeten doen? Als laatste zorg ik voor een goed gevulde kast met lesmateriaal, alles keurig geordend op onderwerp en niveau. Dan kun je meteen kiezen wat past bij de situatie! Ik leer andere culturen kennen en zulke positief ingestelde mensen! Taal is zo ontzettend belangrijk. Als je niet goed kunt lezen, kun je echt niet goed meedoen. Er zijn veel mensen die Nederlands heel graag onder de knie willen krijgen, maar dat valt nog niet mee als je bijvoorbeeld Arabisch schrift leest. Wat ik heel leuk vind, is dat ik zoveel mensen ontmoet en weer tegenkom in de wijk. Ik leer andere culturen kennen en zulke positief ingestelde mensen! Normaal hebben we 15 groepslessen en heel veel Taalmaatjes, maar nu kunnen we maar een paar groepen met vijf leerlingen hulp bieden. Zodra het kan, schrijven we bij het Taalpunt weer mensen in als deelnemer en staan onze 100 trouwe vrijwilligers klaar om mensen de taal te leren. Fotografie door Eveline Gerritsen Tekst geschreven door Evita Lammes Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal