Sandra helpt met de boodschappen
Vanaf jongs af aan doe ik al aan vrijwilligerswerk. Momenteel ben ik vrijwilliger bij de boodschappenservice via de Unie van Vrijwilligers. Ik haal boodschappen op voor cliënten die niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen. Met veel persoonlijke aandacht ga ik voor hen langs de voedselbank. Het is een enorme bron van waardering.
Vroeger ben ik begonnen met collecteren voor de Dierenbescherming. Het gaf me een kick om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. Dit doe ik trouwens nog steeds elk jaar in oktober. Alleen ik wilde graag meer doen dan dat, ook om mijn CV mooi op te vullen. Via de Unie van Vrijwilligers werd ik gekoppeld aan cliënten voor de boodschappenservice. Met een kennismakingsgesprek werd dan vervolgens gekeken of er een klik was. Op deze manier ben ik momenteel aan twee cliënten gekoppeld. Tijdens zo een gesprek heb ik ook meteen de ruimte om hun wensen of een eventueel dieet te bespreken. Vervolgens breng ik hen wekelijks een voedselpakket. In de voedselbank kijk ik goed naar wat iemand graag wil hebben. Soms overleg ik zelfs ter plaatse via een videogesprek. Ik was voorheen nog nooit in de voedselbank geweest, dus dat was in het begin goed zoeken. Gelukkig zijn de vrijwilligers bij de voedselbank erg behulpzaam.
Elke week als ik aankom met de boodschappen, zie ik weer blije gezichten
Ik heb een leuke klik met mijn cliënten en maak altijd even een praatje of vraag hoe het met hen gaat. Mijn cliënten laten mij nooit weggaan met lege handen. Ze maken altijd wat voor mij klaar. Het is fijn dat ik op deze manier nieuwe ervaringen op doe en nieuwe mensen leer kennen. Ik maak ook hele afwisselende dingen mee. Het is mooi om iets onbaatzuchtigs te kunnen doen voor de maatschappij. Ik vind het daarnaast fijn dat ik mijn eigen tijd kan indelen en het voelt heel ongedwongen. Bovendien vind ik het ontzettend gezellig. Ik krijg er zoveel voor terug.
Â
Wil je weten welke vacatures er momenteel open staan bij Unie van Vrijwilligers? Bekijk ze hier.
José bouwt aan toekomst
José bouwt aan toekomst Sinds kort ben ik vrijwilliger bij stichting Dona Daria. Wij organiseren projecten voor verschillende groepen in de samenleving. Ik loop hier met iemand mee die projecten leidt op verschillende afdelingen en locaties. Zo kom ik erachter wat goed bij mij past. Een tijdje geleden hebben we een project met succes afgerond. Met ‘Meidenpraat’ stoomden we meiden uit groep 7 en 8 klaar voor de middelbare school tijdens diverse bijeenkomsten. Dit ging bijvoorbeeld over grenzen aangeven, vriendschappen en verandering. Als ervaringsdeskundige op verschillende vlakken, vind ik het leuk om meiden daarbij te helpen en om ze een soort boost te geven voor de middelbare school. Ze vonden het heel jammer toen het klaar was. Dat is een mooi teken van waardering. Voorheen heb ik zelf een traject gevolgd bij Dona Daria. Zo ben ik in eerste instantie bij hen terecht gekomen. Als alleenstaande moeder in de bijstand is het niet makkelijk om terug op de arbeidsmarkt te komen. Daarom ben ik heel blij dat Dona Daria met mij meedenkt. Als vrijwilliger kan ik mooie ervaring opdoen en ik heb het gevoel dat ik stappen maak. Daarnaast krijg ik ruimte om mezelf te ontwikkelen. Ik wil graag met mensen werken, maar heb hier geen opleiding voor gedaan. Daardoor wist ik voorheen niet waar ik moest beginnen. Dona Daria biedt mij toekomstperspectief Ondanks dat ik nieuw ben, heb ik al veel geleerd. Het vrijwilligerswerk heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Het geeft me een lekker gevoel dat ik iets kan betekenen voor anderen, maar dat het voor mijzelf ook goed voelt. Het geeft me de kans om niet alleen moeder, maar ook mezelf te zijn. Waar ik voorheen misschien beperkingen zag, zie ik nu vooral mogelijkheden. Het is namelijk mooi om iets achtergelaten waar iemand iets aan heeft. Mijn eerste stap is gezet en ik ben benieuwd wat de toekomst me brengt. Wil je weten welke vacatures er momenteel open staan bij Stichting Dona Daria? Bekijk ze hier.  Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal