Tao of Care, Sociale Benadering

Vestigingsplaats
Rotterdam
E-mail
Toon e-mailadres
Website
https://tao-of-care.nl/sociale-benadering-dementie
Omschrijving
De Sociale Benadering focust zich op het samenspel tussen ziekte, hoe betrokkenen met de veranderingen van de ziekte omgaan en de reacties van de omgeving. Deze komt voort uit onderzoek van Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie. We proberen de negatieve spiraal (collusie) te doorbreken en op die manier het zelfvertrouwen en eigen regie te herstellen. De leefwereld van personen met dementie en hun naasten wordt centraal gesteld. Zij worstelen inderdaad met de gevolgen van de dementie, maar nog meer met die constante wisselwerking tussen de ziekte, zichzelf en de omgeving. Er is behoefte aan een goede ondersteuning om steeds opnieuw een brug te kunnen slaan naar het gewone dagelijkse leven en daarnaast ook voor te bereiden op een toekomst die steeds ingewikkelder zal worden.

Mensen met dementie willen niet beziggehouden worden, maar willen (net als ieder mens) nuttig bezig zijn, ergens een bijdrage aan leveren en activiteiten doen die aansluiten bij hun eigen interesses en talenten. In plaats van buiten de leefwereld te zoeken naar oplossingen voor afzonderlijke problemen, zoals bijvoorbeeld dagopvang, zoeken we gezamenlijk naar passende manieren van ondersteuning en zingeving binnen de eigen leefwereld. Ondanks de beperkingen van de ziekte.

De Sociale Benadering geeft ruimte, zonder deze op te vullen. We bouwen dus geen veilige muur rondom de persoon met dementie, maar helpen de sociale omgeving mee te veranderen zodat het zelfvertrouwen kan groeien en de volledige eigen identiteit kan worden hersteld. Onze beweging: van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen.
Omgeving Vraag omschrijving Type dienst
Hillegersberg-Schiebroek Help je mee om de brug te slaan naar het gewone leven? Creatief & muziek
Hillegersberg-Schiebroek Als je toch boodschappen gaat doen, haal je mij dan op? Boodschappen
Hillegersberg-Schiebroek Vrijwilliger team Sociale Benadering Dementie Activiteitenbegeleiding
Logo van Tao of Care, Sociale Benadering